Tooji: "En komplimang att jämföras med Eric Saade"


Efter Sveriges bronsplacering med Eric Saade satsar Norge på samma kort och skickar en ung, snygg popkille med ett effektfullt dansnummer. Och Tooji har inga problem med att jämföras med sin svenske föregångare.
Många har jämfört honom med Eric Saade både vad gäller utseende och artisteri, och i den sista delen av Inför Eurovision Song Contest hakar även Christer Björkman på och kallar honom "en Eric Saade-wannabe". Men Tooji, som representerar Norge med bidraget "Stay", tar inte illa upp – tvärtom.

– Med tanke på hur långt han kom i fjol med "Popular" så är det absolut en komplimang att vi blir jämförda. Jag tror också att vi har en liknande stil på scen, och även om våra låtar skiljer sig åt har vi samma energi och lite rockiga klädstil. Som artist vill man förstås stå för något eget, men i början av karriären är det vanligt att man jämförs med andra artister och därför tar jag det alltid som en komplimang, säger han.

Från socialarbetare till Eurovisionstjärna
Till skillnad från Eric, som kämpat för sin artistkarriär sedan ung ålder, hamnade Tooji i musikbranschen av en slump. Från början skulle han bli konstnär, men prestationsångesten blev för stor och Tooji började istället med musik, dans och drama. Han arbetade lite som modell och programledare på MTV, och upptäcktes av en slump när han medverkade i en modeshow.

– Han som skulle sjunga i avslutningsnumret blev plötsligt sjuk. Jag stod i garderoben och nynnade när konferencieren ropade "du kan ju sjunga, du har en timme på dig att öva in låten". Jag tog chansen, och fick så mycket applåder att jag tänkte shit, det här måste jag göra mer av.

Efter den erfarenheten började Tooji jobba med musik på egen hand, parallellt med sitt jobb inom Barnevernet, där han arbetar med barn som lever under skadliga hemförhållanden. När managern sedan uppmanade honom att söka till Norsk MGP lydde han rådet – och slutade som vinnare av hela tävlingen.

Håller fötterna på jorden
Efter genombrottet i MGP har livet förändrats för Tooji, vars dagar numera är fyllda av repetitioner, röstcoaching, klädprovning och intervjuer. Samtidigt arbetar han fortfarande 60 procent på sitt gamla jobb.

– Det är inte för att jag måste, utan för att jag behöver det. Det håller mig på jorden. Nu är jag mitt uppe i Eurovision-köret och arbetar med mitt debutalbum, och då är det lätt att hamna i sin egen bubbla. Men genom att gå till jobbet spräcker jag bubblan och tvingar mig själv att minnas att det finns mer än musikprojektet här i världen, och det är bra. Därför är det viktigt för mig att meditera, hålla fötterna på jorden och ha så mycket rutin i vardagen som möjligt, säger han.

Största konkurrenten – Loreen
Toojis bidrag "Stay" är skrivet av svenskarna Figge och Peter Boström. Sedan han började med musik har Tooji arbetat med ett flertal låtskrivare och producenter i både Norge, Sverige och USA – men när MGP kom på tal visste norrmannen direkt vilka han ville jobba med.

– När jag bestämde mig för att delta i Melodi Grand Prix föll valet raskt på Peter och Figge Boström. Vi fann tonen snabbt, och efter ett par möten var resultatet klart – "Stay"! Peter och Figge är två helt fantastiska musikproducenter med en imponerande meritlista, och det är en ära att få samarbeta med dem, säger han.

Peter Boström har som bekant också skrivit Sveriges bidrag "Euphoria", och ska man tro Tooji kan låtskrivaren vänta sig en tuff kamp – mot sig själv.

– Jag tycker att Loreen är helt fantastisk. Jag älskar hennes röst och hennes låt, och jag anser att hon är min största konkurrent i hela Eurovision.Källa

//Bettan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0